فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 91 (تابستان 1400)

پژوهشنامه متین
پیاپی 91 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید آقایی* صفحات 1-27

    هدف از پژوهش تحلیلی-توصیفی حاضر تبیین انسان شناختی-جنایی در حوزه بزه دیده شناسی اولیه در کیفر قصاص با تاکید بر آرای امام خمینی است. این مقاله تمسک به نظریات انتخاب عقلانی و نظریه شتاب دهندگی بزه دیدگی و قاعده اقدام و تحریک کنندگی و اقوی بودن سبب از مباشر با ویژگی های خاص احکام تعبدی، بزه دیدگی بزه دیدگان منفعل و بی تقصیر و محرک را در آرای امام خمینی تبیین می نماید. بزه دیدگی در قصاص بسته به اباحه فعل جانی و هدر بودن خون مقتول و مهدورالدم بودن اعم از مطلق یا نسبی نظیر دفاع مشروع و قتل همسر در فراش اجنبی و یا رابطه ابوت و بنوت، رضایت بزه دیده در قتل، عدم تساوی بزهکار و بزه دیده در عقل و دین در بزه دیدگی موثر است. تفاوت انسان شناسی جنایی اگوست کنت با نظرات الهی فقه امامیه و اسلام که در آرای امام منعکس گردیده، در جبر و تجربه گرایی صرف و تک بعدی قلمداد کردن انسان توسط اگوست کنت و انسان شناسی دینی و جامع العلوم دانستن قرآن و روایات، با راهنمایانانی مصون از خطا و اشتباه، در اسلام است.

    کلیدواژگان: بزه دیده شناسی اولیه، کیفر، قصاص، امام خمینی، انسان شناسی جنایی، دفاع مشروع
  • سید محمد موسوی بجنوردی*، سعید نظری توکلی، نگار علیزاده صفحات 29-55

    پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی «اصل عدم تذکیه» و دامنه جریان آن در انواع مختلف شبهه با محوریت آرای امام خمینی نگاشته شده و در هر مورد پس از نقد و بررسی نظرات علما، نظر نهایی امام خمینی ارایه شده است، روش به کاررفته در آن کتابخانه ای و رایانه ای بوده و یافته های پژوهش حاکی از آن است که ازنظر امام خمینی در شقوق مطروحه در شبهات حکمیه، به دلیل اشکالات عدم جریان استصحاب عدم ازلی و تعدد موضوع در قضایای متیقنه و مشکوکه و اشکال اصل مثبت بودن در برخی شقوق، «اصل عدم تذکیه» جاری نمی شود و در شبهات موضوعیه با چشم پوشی از اشکالات مطروحه در شبهات حکمیه -که ایشان معتقدند در اینجا نیز مطرح است- در موردی که گوشت یا جلد مطروحه ای یافت شود، اصل عدم تذکیه جاری و در سایر شقوق شبهات موضوعیه نمی توان حکم به عدم تذکیه نمود و در جلود و گوشت هایی که از سرزمین های دیگر وارد می شود، اصاله الحلیه و اصاله الطهاره بدون معارض جریان می یابد.

    کلیدواژگان: اصل، تذکیه، اصل عدم تذکیه، ذبح شرعی، امام خمینی
  • حسن رحیمی روشن*، ترلان سوگلی زاده صفحات 57-82

    این مقاله در پی آن است که نشان دهد چگونه تحول معنایی یک مفهوم می تواند مسیر حرکت جامعه را به سمتی خاص جهت داده و هدایت کند. مفهوم مصلحت که تا قبل از انقلاب اسلامی، به صورت تیوریک و در چهارچوب احکام ثانویه مطرح بود، بعد از انقلاب اسلامی با استفاده از سازوکار اجتهاد و فقه پویا، به دنبال ارایه راه حل مناسب، برای مسایل نوظهور، در قالب نهادی به نام مجمع تشخیص مصلحت نظام، خود را نشان داد. این دگردیسی در مفهوم مصلحت، از ابداعات امام خمینی بود که حکومت را از احکام اولیه اسلام و مقدم بر احکام فرعی می دانست. سوال مقاله این است که چگونه تحول معنایی یک مفهوم می تواند منجر به شکل گیری ظرفیت های جدید برای آن مفهوم شود؟ در پاسخ بیان می شود که تحول معنایی مفهوم مصلحت از معنای اولیه آن را به گونه ای متحول ساخته است که مبنای تیوریک و نهادسازی نوینی را در ساختار جمهوری اسلامی به وجود آورده است. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر اسناد کتابخانه ای صورت گرفته و نشان می دهد احکام حکومتی که بر اساس مصلحت وقت صادر می شوند، جزء احکام اولیه و در مواقعی بالاتر از آن و لازم الاجراست.

    کلیدواژگان: مصلحت، احکام اولیه، احکام ثانویه، اجتهاد، فقه، اندیشه سیاسی
  • عباسعلی سلطانی*، محمدهادی بلالی صفحات 83-109

    در این مقاله به یکی از نظریات بدیع و نوآورانه امام خمینی در مستوای حکم شناسی که ازنظرها دورمانده پرداخته شده است. نظریه ای که این ظرفیت را دارد تا با توجه به آن اغلب مباحث اصولی و فقهی، دستخوش تغییرات و پویایی قرار گیرد.بر اساس این نظریه تمامی افراد و آحاد جامعه سیاسی به عنوان یک شخصیت مستقل حقوقی و بدون توجه به خصوصیات فردی، ویژگی ها و حالات و عوارض شخصی مکلفین، متعلق خطابات و تکالیف سیاسی و اجتماعی شارع قرار می گیرند. این عدم انحلال اوامر و نواهی شرعی به افراد جامعه بر اساس بنیادهای عقلی، برهانی و عقلایی استوار گردیده است.از آثار، نتایج و کاربردهای این دیدگاه آن است که می توان از این نظریه در راستای استحکام بخشی به ارکان نظام مردم سالاری دینی که به عنوان الگوی حکومتی مدنظر امام برای اداره جامعه است بهره برد. این تناسب، اعتدال و هم افزایی نظریه علمی امام خمینی و هماهنگی آن با الگوی عملی ایشان در جهت اداره جامعه نشانگر میزان نقش و تاثیر واقعی (و نه صوری) مردم در تضمین بقا و موفقیت حکومت اسلامی و تبلور و شکوفایی آن در تقابل با دیگر نظام های سیاسی در دنیا خواهد بود.

    کلیدواژگان: خطابات قانونی، مردم سالاری دینی، مکلف سیاسی، عدم انحلال، اندیشه اصولی امام خمینی
  • حمیدرضا سهرابی*، سید محمد موسوی خو صفحات 111-137

    این پژوهش با هدف بررسی و تحلیل انقلاب اسلامی با روش توصیفی و تحلیلی و بر اساس نظریه استکبارستیزی امام خمینی به دنبال تجزیه وتحلیل وقوع انقلاب اسلامی در نظام جهانی است. پیشینه این موضوع ریشه در تحولات صدسال اخیر جوامع توسعه نیافته دارد. فرضیه اصلی این پژوهش عبارت است از اینکه شکل گیری انقلاب اسلامی نوعی واکنش هویت خواهانه و استقلال طلبانه به دخالت های استعمار در ایران بوده است. بر اساس یافته های این پژوهش ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نقش یک کشور وابسته را در نظام بین الملل بازی می کرد. این کشور از دوره قاجاریه تا ظهور پهلوی اول بازیچه سیاست های استعماری انگلیس و روسیه و در دوره پهلوی هم مجری سیاست های ایالات متحده در دوران جنگ سرد شده است. انقلاب اسلامی ایران بر اساس نظریه استکبارستیزی امام خمینی و مفروضات نظریه وابستگی به عنوان مهم ترین تحول داخلی در ایران و جهان، با تمسک به آموزه های دینی موجب سقوط رژیم وابسته به غرب و قطع چرخه های وابستگی در ایران شد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، امام خمینی، استعمار، نظریه وابستگی، ایالات متحده آمریکا
  • عسل عظیمیان*، باقر شاملو صفحات 139-159
    مسئله زنان همواره بحثی فراگیر در تاریخ ‏‏ ‏‏اندیشه ها بوده و در دوران معاصر با رشد ‏‏بیشتری مواجهه شده است. رویکرد معقول به این عرصه و دفاع منطقی از اندیشه های اسلامی در مورد زنان، مستلزم تعمق در کلام و رویه مراجع تقلید موثر، پویا و معاصر است تلاش اسلام برای زدودن غبار جهالت و نجات انسان، به ویژه زن در محیطی که زن را مایه ننگ و شرمساری می دانست انکارناپذیر است، اما عقب ماندگی زنان را باید بیش از هر چیز در فرهنگ مردسالارانه حاکم بر جوامع گذشته دانست. جریان های شبهه ساز در راستای جنگ نرم و ناامید سازی زنان به عنوان نیمی از جمعیت  ایران بر وضعیت زنان متمرکزشده اند. سوال این است که آیا آرمان های جمهوری اسلامی در جهت انحطاط جایگاه اجتماعی و سیاسی زنان حرکت کرده است ؟ در این پژوهش با روش تحلیلی و توصیفی به دنبال بررسی رویکرد عملی امام به عنوان تیوریسین و مجری جمهوری اسلامی ایران در تحقق حقوق سیاسی و اجتماعی زنان هستیم. زنان ایران در پرتو سیره و سخنان امام به صورت مثبت نسبت به ابعاد مختلف نظام سیاسی حساسیت نشان دادند و رابطه فعالی با آن برقرار کردند امام ابعادی از مشارکت را به عنوان تکلیف مطرح و این حقوق را با وظایف شرعی پیوند زدند.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، تبعیض، حقوق اجتماعی، حقوق سیاسی، امام خمینی
  • ابراهیم یاقوتی*، شیوا عزیزان صفحات 161-180

    دادرسی کیفری مشتمل بر مراحل مختلفی است که یکی از این مراحل مرحله تحت نظر است. مطابق قوانین موضوعه، در مرحله تحت نظر، متهم از حقوقی مانند حق محدودیت مدت تحت نظر، حق اطلاع از حقوق خود، حق اطلاع به بستگان، حق معاینه پزشک، حق انتخاب وکیل و حق تفهیم اتهام برخوردار است و نقض هر یک از حقوق مذکور می تواند موجب جریان ضمانت اجرای کیفری، مدنی و انتظامی یا انضباطی حسب مورد گردد. در این مقاله، تعیین مصادیق حقوق شهروندی متهم در مرحله تحت نظر و ضمانت اجراهای نقض آن بر اساس نظریات امام خمینی موردنظر است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که آثار مختلف امام خمینی حاوی احکام متعددی درباره زمینه ها و ابعاد حقوق ملت است. امام خمینی حکم تکلیفی و وضعی برخی از حقوق شهروندی در مرحله تحت نظر، مانند حق انتخاب وکیل را به طور خاص مقرر کرده و سایر حقوق شهروندی در این مرحله از دادرسی را به طور عام مورد حکم قرار داده اند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، متهم، تحت نظر، امام خمینی، ضمانت اجرا
|
  • Majid Aghaei * Pages 1-27

    This analytical-descriptive research work intends to clarify anthropological criminology in the area of initial victimology in Qisas (retaliation) punishment with an emphasis on Imam Khomeini’s views. The paper clarifies resorting to rational choice and victim precipitation theory, rule of action and instigation, greater contribution of perpetrator than accessory under certain circumstances stipulated in religious rules, and victimization of passive, faultless and instigating victims in view of Imam Khomeini. Depending upon an intention to commit a crime, murder without Qisas punishment, unprotected outlaw, be it absolute or relative, such as right of self-defense, killing wife in other man’s bed, father-child incest, consent of the victim in murder case, lack of equality between delinquent and victim in view of reason and religion are all effective in victimization in Qisas. The difference between Auguste Comte’s anthropological criminology and theological views in Imamiya and Islamic jurisprudence, reflected in Imam Khomeini’s views, lies in mere determinism and empiricism where Comte considers man a one-dimensional creature while Islam focuses on religious anthropology and says Quran and traditions are compendiums of knowledge and the Imams from among men are infallible.

    Keywords: initial victimology, Punishment, Qisas (retaliation), anthropological criminology, right of self-defense
  • Seyyed Mohammad Moosavi Bojnurdi *, Saeid Nazari Tavakoli, Negar Alizadeh Pages 29-55

    This research paper has been authored with library- and computer-based research methodology for validation of the “principle of non-purity of slain animal’s meat” and its inclusion in various types of doubts with the centrality of Imam Khomeini’s views. In each case, after critical review of the views by scholars, we have presented Imam Khomeini’s final views on those cases. Findings of the paper show that in view of Imam Khomeini, concerning the averments mentioned in the doubts coming from conventional authorization, due to problems such as lack of legal presumption of continuity of status quo in doubtful cases as well as plurality of the issues in certain and doubtful cases plus problems with the principle of positivity in some averments, the principle of non-purity shall not be applied. In case of doubts on facts, ignoring the problems cited above and related to the doubts in conventional authorization – that Imam Khomeini believes they apply to this case as well – in cases where animal meat or skin is found the principle of non-purity can be applied while in other forms of averment and pertinent doubts, the principle of non-purity cannot be applied. Concerning imported animal meat and skin, the principle of legitimacy and principle of purity shall be applied without any problem.

    Keywords: principle of non-purity, Islamic form of slaughtering animals, Imam Khomeini
  • Hassan Rahimi Roushan *, Tarlan Sogolizadeh Pages 57-82

    This paper intends to indicate how semantic transformation of a word can shift and redirect a society’s trend toward a certain path. The concept of Maslahat or “expediency” that was used theoretically and within the framework of secondary rules until before the Islamic Revolution, resorted to the mechanisms of Ijtihad and dynamic jurisprudence after the victory of Islamic Revolution and was institutionalized within the Expediency Council to find appropriate solutions to the newly emerging issues. Such metamorphosis in the concept of expediency was an innovative move by Imam Khomeini who regarded governance as one of the primary rules of Islam prioritized over the secondary rules. The paper’s principal question is this: How semantic transformation of a concept can result in creation of new capacities for that concept? In response to the question, it should be said that the semantic transformation has changed the concept of Maslahat from its primary concept in such a way that it has become the theoretical basis and modern way of institutionalization in the structure of the Islamic Revolution. This library-based paper, developed through analytical-descriptive methodology, shows that government rules issued based on the expediency of the time, are among the primary rulings and in certain cases superior to those rules and enforceable.

    Keywords: Maslahat (expediency), primary rules, Secondary rules, Ijtihad, Jurisprudence, Political Thought
  • Abbasali Soltani *, Mohammad Hadi Belali Pages 83-109

    This paper has reviewed one of the novel and innovative theories of Imam Khomeini in the area of understanding religious rulings which has not been paid due attention so far. The theory is rich enough to impose drastic changes in and grant dynamism to the usuli and jurisprudential debates.Based on this theory, all individuals and walks of life in political communities, regarded as independent legal entities irrespective of their personal qualities, specifications, and personal states and preferences, are subject to the rulings and political and social assignments of the legislator. This lack of division of legal bans and orders for the individuals in a community is based on rational, demonstrative and reasonable foundations.As far as effects, results and applications of this theory are concerned, it can be used for strengthening the pillars of religious democracy as a model of governance supported by Imam Khomeini for administration of the social affairs. The proportionality, moderation and synergy reflected in Imam Khomeini’s scientific theory and its synchronization with his practical patterns in administration of the social affairs indicate the degree of people’s real (not notional) role and influence in guaranteeing and success of Islamic government as well as its realization and blooming in comparison with other political systems in the world.

    Keywords: legal Khitabat (rulings), Religious Democracy, political obligee, lack of division, Imam Khomeini’s usuli thoughts
  • Hamid Reza Sohrabi *, Seyyed Mohammad Musavikhu Pages 111-137

    This paper, produced to study Islamic Revolution with a descriptive-analytical methodology and based on Imam Khomeini’s anti-colonial theory, intends to analyze Islamic Revolution in world order. This issue has its background in the recent century developments in underdeveloped societies. The principal hypothesis of the paper states that formation of Islamic Revolution was a sort of identify-seeking and independence-seeking response to the colonial interventions in Iran.Based on the findings of the paper, until before the victory of Islamic Revolution, Iran played the role of dependent state in international system. Iran was a puppet state of the British and Soviet colonial powers from the Qajar period to the coming of Pahlavi I, while in the latter period it became the executor of US policies in Cold War era.Based on Imam Khomeini’s anti-colonial theory and the assumptions of dependency theory, Islamic Revolution of Iran as the most important internal development in Iran and the world, resorted to the religious teachings to bring about the collapse of a pro-Western regime and freed the country from the chain of dependency..

    Keywords: Islamic Revolution, Imam Khomeini, colonial powers, Dependency Theory, United States of America
  • Asal Azimian *, Bagher Shamloo Pages 139-159
    The issue of women has always been an inclusive debate in the history of thoughts, receiving double attention in the contemporary age. A rational approach to this issue and logical defense of the Islamic doctrines on women requires an in-depth study of the words and conducts of the influential, dynamic and contemporary sources of religious imitation. Islam’s initiatives and endeavors for wiping off the dust of ignorance from the face of humanity and for saving humans, particularly women, where before Islam the birth of a girl was a matter of shame and disgrace, are undeniable. The dominant patriarchal culture in human societies must be blamed more than any other factor for backwardness of women. As part of a soft war, certain movements have focused on women as half of the Iranian population to raise doubts and to disappoint them. The question is whether Islamic Revolution ideals have been geared toward the downfall of socio-political status of women or not. This paper, developed with an analytical-descriptive methodology, intends to review Imam Khomeini’s practical approach toward realization of the socio-political rights of women as the theoretician and founder of the Islamic Republic of Iran. In the light of Imam Khomeini’s words and actions, Iranian women have been positively sensitive toward various aspects of political system and established an active relationship with it. Imam Khomeini set part of the need for participation of women as an obligation, linking it to religious duties..
    Keywords: rights of women, Discrimination, social rights, Political Rights, Imam Khomeini
  • Ebrahim Yaghouti *, Shiva Azizan Azizan Pages 161-180

    Criminal procedure comprises of various stages, one of which is putting the defendant on probation. By virtue of statute laws, the defendant on probation shall enjoy certain rights including rights for the duration of the term of probation, the right to exercise his rights, right to inform his relatives, right to enjoy medical examination, right to select an attorney, and the right to arraign. Violation of each one of these rights may result in enforcing criminal, civil and disciplinary sanctions per occasion. This paper is about determining citizenship rights of the defendant on probation and sanctions against violating those rights based on Imam Khomeini’s views. The methodology of this paper is descriptive-analytical in type. Findings of the paper suggest that many works by Imam Khomeini contain various rules on grounds and dimensions of the nation’s rights. Imam Khomeini has presented imperative and positive rules on some citizenship rights of the defendants on probation such as the right to select an attorney in particular, and other citizenship rights at this stage of adjudication in general. 

    Keywords: citizenship rights, Defendant, on probation, Imam Khomeini, Sanction